onsdag 2 juli 2014

Ifall Svenskfinland var med i Fotbolls-VM

Ifall Svenskfinland skulle vara med i Fotbolls-VM, hur skulle laget då se ut? Den tanken slog mig sent en natt och måste förstås försöka fundera ut hur det skulle se ut och varför. Här är mitt förslag:


Taktik

Vi är alla så glada i Svenskfinland, så det är klart vi spelar gladfotboll! Vad är inte mera glatt än anfall? Därför spelar laget förstås med uppställningen 4-3-3, dvs fyra försvarare, tre på mittfält och tre anfallare.

Målvakt

Team Svenskfinland har förstås ett av universiums tätaste försvar, men ifall någon mot förmodan skulle lyckas nästla sig ens inom straffområdet, skulle målvakten Mårran se till att motståndaren raskt skulle vända om och springa raka vägen till sin mamma. Och skulle en orädd och bitsk Suarez anfalla, då slutar han sina dagar som en isskulptur i Montevideo.

Försvar

Vem är de bästa försvararna? Det måste ju vara politikerna. De kan ju försvara sina åsikter i torrt och vått, hur fel de än är. Och vem är de bästa försvararna bland politikerna om inte försvarsministern! Därför har jag placerat Calle Haglund och Elisabeth Rehn som mittbackar. En ung, viril och energisk nuvarande försvarsminister tillsammans med en klok och erfaren fd försvarsminister, ett par som heter duga!

Och vad är ett försvar bestående av politiker utan statsminister Alexander Stubb? Han placerar jag förstås på högra kanten. Med hans ork klarar laget av fast dubbla förlängningar med 50 grader i skuggan. Något laget kommer att ha stor nytta av i VM i Qatar. Och så behöver vi ju någon att täppa till den vänstra flanken också och då kommer jag genast att tänka på stjärnskottet Li Andersson från Vänsterförbundet.

Välkommen bara Müller, Neymar & co och försök penetrera detta försvar!

Mittfält

Någon måste ju dirigera det finska spelet och vem är inte bättre än Linus Torvalds? Han bygger ett dataprogram, i bästa open source anda (men släpps fritt först efter VM), via vilken han analyserar motståndarnas varje rörelse. Med största skicklighet fördelar han sedan bollarna vänster och höger och upp och ner.

Som vänstermittfält har vi sedan Krista Siegfrieds. Den energi hon tillför mittfältet, eller egentligen hela laget, kan jämföras med kärnkraftverket i Lovisa, fast då i mera miljövänligt paket. Hon rusar fram och tillbaka på planen, de stackars motståndarna har ingen aning över vad som händer då hon nappar bollen av dem, fintar fyra försvarare och skjuter bollen uppe i högra krysset. Som målgest har hon förstås Ding Dong Walk.

I princip så klarar Linus och Krista av mittfältet helt på egen hand, men laget behöver ju också en C Ronaldo. Därför lägger jag Isac Elliot ut på högerkant. Han delar ut autografer, låter sig fotograferas tillsammans med fansen, sjunger nationalsången solo. Vid behov tar han av sig spelskjortan. Det enda som han inte gör som C Ronaldo är att filma. Finlandssvenskar filmar inte. Vi ger järnet och gråter inte över några skrapsår på benen, brott på revebenen eller skörbjugg.

Anfall

Till anfallet valde jag komiker eller annars bara roliga personer. Valet föll på Twitterdrottningen Lotta Backlund. Hon fintar motståndarlagets försvar med sina kvicka kommentarer. De blir stillastående och så är det bara att promenera in med bollen i mål. Som sällskap har hon André Wickström. Behöver jag förklara mera om honom? Legend! Kvick som fan med tungan. Dessutom, i värsta fall kan han slå motståndarna i huvudet med en jättelik uppblåsbar hammare. Det blir hattrick i varje halvlek.

Den sista anfallaren som jag valde var Anne Hietanen. Jag menar, vad är ett fotbollslag i Svenskfinland utan Anne Hietanen? Född i Borgå så tillför hon laget det Borgåmått som alla lag behöver. Och bara för att hon är från Borgå så utnämner jag henne till lagets kapten. Hur snyggt blir det inte då hon sedan med motståndarlagets kapten byter vimplar före matchen?

Tränare

Tränarvalet var enkelt. Vem har kapacitet att hålla reda på ett sådant här gäng? Vem har auktoritet och vet precis hur hon skall göra för att få laget att spela som ett lag? Jo Muminmamman! Och det bästa, efter vunnen match så bjuder hon på sin hemlagad saft! 

Bakgrundskrafter

Ett lag behöver också bakgrundskrafter och jag valde dem ganska snabbt.

Som ideolog valde jag Christoffer "paradoxen" Taxell.

Personen som håller kontakten med domarna är naturligtvis justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Läkare blir Rolf Nordström (blir det några fula ärr, bitmärken vid någon närkamp, så fixar Rolf dem på direkten).

Kontakt med media sköts av Jeanette Björkqvist, fullblods medie-expert och författare som känner till både tidning, radio och säkert tv med.

Kassör Nalle Wahlroos, kniper det får han öppna den egna plånboken!

Någon måste också banda in meddelanden på lagets telefonväxel, det sköter VR-rösten Reidar Wasenius.

Sent tillägg: Och vad är ett lag utan en bollkalle och vem är Svenskfinlands bollkalle nummer ett? Jo Nicke Aldén från Radio X3M! Det ropar bollkalle utöver den mannen!

Sist men inte minst har vi lagets Jörn Donner. Den rollen faller naturligtvis på Jörn Donner.

Framgång?

Mitt partiska tips är att laget vinner alla sina matcher i VM 39-0, förutom finalen som blir 39-1. I slutet låter vi nämligen Brasilien göra ett tröstmål, för vi är så kivoga i Svenskfinland!


1 kommentar: